Wordt u opgeslorpt door uw werk? Lijdt uw gezin onder uw ondernemerschap? Vreest u een burn-out of depressie? Dit artikel geeft u vijf bruikbare tips om de balans tussen werk en privé te bewaren.

In 2020 vielen ruim 17.000 mensen langdurig uit als gevolg van een burn-out. In ongeveer 1.000 gevallen ging het om zelfstandige ondernemers. Volgens een meting van de Katholieke Universiteit Leuven uit 2019 heeft ruim 7 procent van de werkende bevolking in Vlaanderen burn-outklachten, nog eens 9 procent zit in de gevarenzone.

Onthutsende cijfers die onder andere duidelijk maken dat mensen moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Ondernemers lopen extra gevaar omdat zij probleemsignalen die wijzen op burn-out vaak negeren omdat ze hun zaak niet in de steek willen of kunnen laten.

Hieronder vindt u vijf tips die u kunnen helpen om werk en privé beter gescheiden te houden. Het zijn bescheiden maar effectieve vuistregels die opnieuw balans in uw leven zullen brengen.

Werk efficiënter, niet langer

Niet hoeveel tijd u spendeert aan een taak is belangrijk, wel hoe efficiënt u werkt. Efficiëntie is het vermogen om het maximale uit een minimum aan tijd te halen. Wie efficiënter werkt, krijgt meer gedaan, maar klopt niet noodzakelijk langere dagen. Efficiënt werken heeft te maken met georganiseerd zijn, maar ook met welke hulpmiddelen u gebruikt om uw werk rond te krijgen.

Delegeer waar het kan en laat u helpen waar nodig

Vindt u het als ‘baas’ moeilijk om hulp te vragen? Bedenk dat ook een zaakvoerder slechts een mens is, en dus niet alles weet. Ook uw werknemers beseffen echt wel dat u niet van alle markten thuis bent. Laat u dus bijstaan waar nodig en schakel hulp en expertise in van uw medewerkers. Daarvoor hebt u ze tenslotte aangenomen.

Maak afspraken over uw bereikbaarheid

Voelt u zich onvervangbaar in uw functie? Guess again … Uw medewerkers redden het best zonder u. Wil u ’s avonds en in het weekend niet gestoord worden? Vertel het aan uw personeel, klanten, leveranciers, … Baken uw vrije tijd duidelijk af en houd u eraan. Uw directe omgeving zal u dankbaar zijn.

Automatiseer tijdsintensieve taken

Ook technologie helpt om de balans te bewaren tussen werk en privé. Tijdsintensieve en repetetieve taken – denk aan administratie of bepaalde bedrijfsprocessen – kunt u gerust aan een computer overlaten. Zo houdt u meer tijd over voor uzelf, uw gezin en/of uw hobby’s.

Respecteer uw nachtrust

Wie wil presteren overdag moet ’s nachts goed slapen. Niet iedereen heeft acht uur slaap per nacht nodig, maar is dat wel zo, dan houdt u zich er maar beter aan. Luister naar uw lichaam en draai u nog eens om.