De Vlaamse jobkorting wordt afgeschaft in 2011. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Door de Vlaamse jobkorting af te schaffen kan de Vlaamse regering besparen en is het probleem van de Europese kritiek op de korting meteen van de baan.
De Vlaamse jobkorting
Het gaat om de “Vlaamse forfaitaire belastingvermindering” die de Vlaamse regering sinds aanslagjaar 2008 geeft aan haar inwoners die een bepaald inkomen hebben. Deze “Vlaamse jobkorting” wordt automatisch toegekend door een vermindering van de maandelijkse bedrijfsvoorheffing. Wanneer de verrekening niet automatisch gebeurt, dan wordt de korting toegekend via de aangifte in de personenbelasting (aanslagjaar 2011, inkomstenjaar 2010).
De Vlaamse regering had de jobkorting voor 2010 al beperkt als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Werknemers en bedrijfsleiders kunnen voor inkomstenjaar 2010 nog genieten van de jobkorting wanneer ze op 1 januari van het inkomstenjaar (2010) woonachtig zijn in het Vlaams Gewest en een activiteitsinkomen geniet tussen 5 500 en 18 500 euro. De jobkorting bedroeg maximum 125 euro voor de laagste inkomensgroepen.
Kritiek Europese Commissie
Door de jobkorting te schrappen, is meteen het probleem met de Europese Commissie van de baan. Deze dreigde er immers mee om België voor het Europese Hof van Justitie te brengen als Vlaanderen zijn regels niet aanpaste.
De Europese Commissie vindt de Vlaamse jobkorting discriminerend omdat ze alleen van toepassing is voor Vlaamse inwoners. Inwoners van een andere lidstaat van de Europese Unie die in Vlaanderen werken en er een inkomen behalen, kunnen immers niet van de korting genieten. Dit is volgens de Commissie in strijd met het vrije verkeer van werknemers en de vrijheid van vestiging. De Europese Commissie heeft hiervoor een advies naar België gestuurd. Als België hierop binnen de twee maanden niet bevredigend reageerde, dan kon de Commissie België voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te brengen.
Besparen door jobkorting te schrappen
De Vlaamse Overheid had zelf al aangegeven dat ze overweegt om de jobkorting volledig te schrappen om uit de rode cijfers te geraken. Op die manier kan het tekort van een kleine 100 miljoen euro die de Vlaamse regering volgend jaar minder krijgt, grotendeels worden weggewerkt. Nu is er een akkoord over de volledige schrapping van de jobkorting.