Als u als bedrijfsleider een lening toekent aan uw vennootschap, dan moet uitkijken dat die lening niet groter is dan het eigen vermogen van de vennootschap noch dat de interest die u ontvangt hoger is dan de “marktrente”. Overschrijdt u één van die grenzen, dan wordt dat overschrijdend deel van de interest omgezet in dividend.
Vanwaar deze antimisbruikbepaling?
De kwalificatie “interesten” heeft enkele voordelen op “dividenden”. Toen deze bepaling tot stand kwam was het tarief van de roerende voorheffing op interesten (10%) lager dan dat van dividenden (25%). Maar een belangrijker voordeel is dat interesten voor de uitkerende vennootschap een aftrekbare kost vormen, terwijl dividenden niet aftrekbaar zijn. Door dus wat meer geld te lenen aan de vennootschap in plaats van het als kapitaal te storten, kon en kan u nog steeds belastingen vermijden.
De antimisbruikbepaling voorziet 2 grenzen. Als u één of beide grenzen overschrijdt, worden de interesten geherkwalificeerd in dividenden.
De eerste grens is het fiscaal eigen vermogen van de vennootschap. De wet omschrijft dit als de som van de belaste reserves bij het begin van het belastbare tijdperk, verhoogd met het gestorte kapitaal op het einde van dat tijdperk.
De tweede grens is de marktrente. De rentevergoeding voor de rekening-courant of enige andere lening is “overdreven” als ze hoger ligt dan de marktrente.
Wat is een overdreven interest?
Met de hervorming van de vennootschapsbelasting in 2017 werd de definitie van “marktconformiteit” in de wet ingeschreven.
Interesten van niet-hypothecaire leningen zonder welbepaalde looptijd (lees: de rekening-courant), zijn marktconform als ze niet hoger zijn dan de rentevoet die de Belgische monetaire instellingen aanrekenen (de MFI-rentevoet) voor leningen tot 1.000.000 euro met een variabel tarief en een initiële rentevaste periode tot een jaar, verstrekt aan niet-financiële vennootschappen in november van het kalenderjaar vóór het kalenderjaar waarop de interesten betrekking hebben.
De wet voorziet bovenop die MFI-rentevoet een marge van 2,5%.
En voor 2021 is die grens …
De MFI-rentevoet voor november 2020 is volgens de Nationale Bank (NBB) gelijk aan 1,57%. Reken daar de marge van 2,5% bij, en dan komt u op een maximale rentevoet van 4,07%. Over 2020 bedroeg de maximale creditrente op een rekening-courant 4,06%. In de jaren daarvoor waren tarieven van 6% tot 8% niet ongebruikelijk.
Als u via uw rekening-courant een vordering heeft op uw eigen vennootschap, dan zal de rente voor die vennootschap slechts aftrekbaar zijn als de rentevoet onder 4,07% blijft.