Recent kregen de parkeerboetes heel wat media-aandacht. Deze zouden fiscaal aftrekbaar zijn en zou u dus mogen inbrengen in uw aangifte. Is dat werkelijk zo? En wat is er net veranderd?
Boetes voor verkeersovertredingen zijn niet aftrekbaar
Als algemeen principe geldt dat boetes niet aftrekbaar zijn. Dat geldt ook voor geldboeten voor verkeersovertredingen. Dat zijn immers geen kosten die gedaan worden om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Ook wanneer een werknemer een boete oploopt die de vennootschap ten laste neemt, kan de vennootschap de boete niet aftrekken.
Hierop is één uitzondering, namelijk wanneer de vennootschap de boete betaalt en dit aanleiding geeft tot een belastbaar voordeel van alle aard in hoofde van de werknemer. Het bedrag wordt dan mee opgenomen op de inkomstenfiche van de werknemer. In dergelijk geval wordt de boete bij de werknemer belast als “loon” en kan de vennootschap het bedrag inbrengen als aftrekbare beroepskosten (zoals bij loon).
Parkeerkosten vallen onder de aftrekbeperking voor autokosten
Geldboeten voor verkeersovertredingen zijn dus niet aftrekbaar. Parkeerretributies daarentegen zijn geen boetes voor verkeersovertredingen. Dit zijn vergoedingen voor een halve of volledige dag parkeren. Als u geen parkingticket neemt, dan wordt ervan uitgegaan dat u kiest voor het halve dagtarief. Dat staat ook zo op het ticket dat u onder de ruitenwisser kan vinden.
De minister van Financiën heeft dit ook bevestigd in een parlementaire vraag. Hij bevestigt dat parkeerretributies niet vallen onder de geldboeten en volledig verworpen moeten worden, maar wel onder de aftrekbeperking voor autokosten. Dat betekent wel dat u het bedrag van de retributie in principe nog steeds niet volledig kan aftrekken.
Het percentage dat u kan aftrekken, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw voertuig en varieert tussen de 50% en 100%.
Niets nieuws onder de zon
De parlementaire vraag waarin de minister bevestigt dat parkeerretributies vergoedingen voor betalend parkeren zijn en dus onder autokosten vallen, dateert al van 2003. Er is dus niets nieuws onder de zon.