Oldtimers hebben een bijzonder fiscaal statuut. Dat weet u allicht. U moet er wel rekening mee houden dat u een oldtimer niet voor alles mag gebruiken. Naar gelang uw plannen met het voertuig, zal u het voertuig al dan niet als ‘oldtimer’ moeten inschrijven. Wij wijzen alvast op enkele aandachtspunten.
Wat is een oldtimer ?
Een oldtimer is een voertuig dat al minstens 25 jaar (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of 30 jaar (Waals Gewest) oud is. Dit wil zeggen: 25/30 jaar geleden voor het eerst werd ingeschreven om te gebruiken op de openbare weg. Deze wagens krijgen een speciale nummerplaat die met een ‘O’ begint. Europa legt vanaf 2018 echter op dat de minimumleeftijd van een oldtimer 30 jaar bedraagt. In Vlaanderen zou de wet nog dit jaar aan dit criterium aangepast worden.
Oldtimers kunnen in de BIV (belasting op de inverkeerstelling die éénmalig wordt betaald bij het inschrijven van het voertuig) van een verlaagd tarief genieten. Ook voor de verkeersbelasting bestaat een verlaagd tarief.
De vroegere beperkingen (oldtimer enkel gebruiken binnen straal van 25 km of voor manifestaties) zijn niet meer van kracht. U mag dus steeds met de oldtimer rondrijden.
Geen professioneel gebruik
U mag de oldtimer echter niet gebruiken voor professionele doeleinden. U mag het voertuig dus niet gebruiken voor uw beroep (commerciële activiteiten, bezoldigd vervoer). U mag de wagen evenmin gebruiken voor woon-werkverkeer.
Omdat de wagen niet professioneel gebruikt mag worden, kunnen de kosten ervan ook niet als beroepskost worden afgetrokken. Aan de cruciale voorwaarde – kosten gedaan om belastbaar inkomen te verwerven – kan immers per definitie niet voldaan worden.
Inschrijven als oldtimer is niet verplicht
Als u de wagen wel commercieel wil inzetten (bv. als ceremoniewagen), moet u ervoor kiezen de wagen als gewone wagen in te schrijven. U rijdt dan niet met een O-nummerplaat en betaalt het gewone tarief in de BIV en verkeersbelasting in plaats van het verlaagd tarief.
De kosten worden dan wel aftrekbaar.
Als u via uw vennootschap een oldtimer koopt, die u vervolgens ook privé gaat gebruiken, moet u er wel rekening mee houden dat u een voordeel van alle aard verkrijgt. Hierop betaalt u gewoon belastingen, net zoals bij een gewone bedrijfswagen.