Aansprakelijk gesteld worden na een arbeidsongeval of een forse schadeclaim moeten betalen? Voor ondernemers is het hun ergste nachtmerrie. Met deze tips kunt u zich maximaal beschermen.

1. Duidelijke algemene voorwaarden

Ondernemingen kunnen niet enkel door hun medewerkers, maar ook door hun klanten of leveranciers aansprakelijk gesteld worden. Zorg dus voor waterdichte algemene voorwaarden op uw website, in brochures, offertes en contracten. Ze bieden een duidelijk kader bij het aangaan van samenwerkingen en/of relaties.

2. Veilige en gezonde werkplek

Bedrijfsongevallen leiden vaak tot schadeclaims waarbij de werkgever aansprakelijk is. Het is wettelijk verplicht om een veilige en gezonde werkplek te voorzien. Zorg dus voor professioneel gereedschap en duidelijke instructies op en om de werkplek.

3. Veilig vervoer tijdens de werktijd

Heeft een van uw werknemers een ongeval tijdens de werktijd, dan is de werkgever doorgaans aansprakelijk. Ook bedrijfsuitjes, externe vergaderingen en cursussen vallen onder die noemer. Veiligheid gaat voor alles. Enkel tijdens woon-werkverkeer is de werkgever niet aansprakelijk.

4. Optimale dekking door de verzekering

De kans is groot dat u vroeg of laat met een bedrijfsongeval te maken krijgt. Een goede dekking door een verzekeraar kan u veel miserie en geld besparen. De gewone aansprakelijkheidsverzekering volstaat meestal niet omdat die niet de letselschade dekken. Bijkomende verzekeringen zijn dus zeker aan de orde, vooral als u een werkgever bent in een sector waar het risico op arbeidsongevallen groot is (zoals de bouw, transport, enzovoort).