Wie kunstmatige intelligentie zegt, zegt ChatGPT. Maar is de chatbot ook écht iets waard in uw bedrijf?

ChatGPT is gebaseerd op een taalmodel dat door OpenAI getraind is om een breed scala van tekstuele taken aan te kunnen. Belangrijk om te weten is dat ChatGPT niet begrijpt wat het schrijft, het is alleen héél goed in inschatten hoe menselijke taal werkt. Moederbedrijf OpenAI stelde de eerste versie in november 2021 open voor het publiek. Sindsdien vonden heel wat beroepscategorieën (journalisten, copywriters, marketeers, ?) en scholieren hun weg naar de tool. Maar wat kunt u er als ondernemer mee?

5 voordelen van ChatGPT voor ondernemingen

1. Snel informatie ophalen

ChatGPT is gevoed met het internet en heeft daarmee een enorme hoeveelheid informatie ter beschikking. Wie weinig tot niets van een onderwerp afweet, kan simpelweg enkele vragen stellen aan de chatbot. De tool werkt dan als een heel gepersonaliseerde versie van Google. Let wel, de informatie die ChatGPT verschaft, is niet altijd foutloos.

2. Content creëren

ChatGPT is in staat om goedlopende teksten te produceren. Denk aan productpagina’s voor een website, blogartikelen, samenvattingen en e-mails. Hoe scherper u aangeeft wat u verwacht van de tekst, hoe beter de output. Geef bijvoorbeeld aan welke tone of voice u zoekt, welke keywords u wil laten terugkomen of laad alle informatie in waar een samenvatting op gebaseerd moet zijn.

3. Vertalen

ChatGPT laat zich prima inzetten als vertaaltool. Stel gerust een vraag in het Nederlands en geef de opdracht om een bepaalde tekst naar een andere taal te vertalen. De AI-tool is voornamelijk al heel sterk in Engels, Duits en Spaans, maar ook andere talen werken al goed. Let wel, 100 procent nauwkeurig is het vertaalwerk (nog) niet. Check dus zeker achteraf of de tekst klopt.

4. Brainstormen

Op zoek naar creatieve ideeën? Vraag aan chatbot om u te helpen. De tool is in staat om nieuwe perspectieven aan te reiken of out-of-the-box oplossingen te bedenken.

5. Code schrijven of optimaliseren

Gebruik ChatGPT als programmeur en vraag het om computercode te schrijven voor allerhande specifieke doeleinden. Ook in het optimaliseren van code biedt ChatGPT hulp. Kopieer en plak de code in het zoekveld en laat ChatGPT de code verbeteren.