Het aanbod aan ERP-pakketten voor kmo’s is groot. Hoe maakt u de juiste keuze? Dit artikel zet u op de goede weg.

Beheert u uw administratieve en operationele bedrijfsprocessen met behulp van ERP-software? Dan kunt u heel wat taken, zoals het opvolgen van facturen, stockbeheer en het aan- en verkoopbeheer, grotendeels automatiseren. Het is verstandig om u in uw keuze te laten leiden door drie criteria.

1) De omvang van uw bedrijf

Er bestaat ERP-software op maat van grote bedrijven, starters en alles daartussenin. De omvang van uw bedrijf bepaalt dus in grote mate uw keuze. Als starter hebt u wellicht voldoende aan een basisplatform waarin facturatie, crm en projectbeheer zijn opgenomen. Hoe groter uw onderneming, hoe meer features u nodig hebt. Telt uw onderneming verschillende bedrijfssites, dan heeft ook dat gevolgen voor de keuze van uw ERP-software.

Handig zijn ERP-pakketten die u kunt uitbreiden met functionaliteiten al naargelang uw noden. Ze groeien als het ware met uw onderneming mee. Het voordeel is dat u geen volledig nieuwe softwaresuite moet installeren en aanleren aan uw medewerkers.

2) De sector waarin u actief bent

Ook de sector waarin u actief bent, is bepalend voor uw administratieve en logistieke behoeften. Een compleet ERP-pakket bevat naast de hierboven vermelde modules onder andere ook:

e-commerce

documentbeheer

abonnementenbeheer

servicebeheer

agenda en planning

productiebeheer

tijdsregistratie

boekhouding

kassabeheer

Afhankelijk van de sector hebt u een of meerdere modules nodig. Sommige leveranciers bieden bovendien pakketten aan op maat van een sector. Handig en kostenefficiënt! 

3) Uw zakelijke vereisten

Hebt u een eigen productielijn, biedt u diensten aan of treedt u op als distributeur en/of verkoper van goederen en/of diensten? Uw bedrijfsactiviteiten zijn bepalend voor uw ERP-systeem. Runt u een webshop, dan hebt u een ERP-systeem nodig dat rechtstreeks gekoppeld kan worden aan de backend.

Wat met op maat gemaakte ERP-pakketten?

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Kan ik dan niet beter mijn ERP-software op maat laten maken? Maatwerk is in sommige gevallen de enige juiste oplossing, maar is meestal overbodig (en té duur voor de meeste bedrijven). Hedendaagse ERP-systemen zijn namelijk flexibel genoeg om de meest specifieke bedrijfsprocessen te ondersteunen.