Het is weer juni. Dit wil zeggen aangiftetijd. Wij zetten voor u enkele praktische aspecten op een rijtje. En herinneren u hierbij graag aan de timing die u in het oog moet houden, zodat uw aangifte tijdig wordt ingediend.

Papieren aangifte

Als u kiest voor de traditionele papieren aangifte heeft u tot 28 juni 2012 om uw aangifte in te dienen. Als u begin juni nog geen formulier heeft ontvangen, moet u dit zelf aanvragen.

Tax-on-web

U kan er ook voor opteren om uw aangifte online in te dienen, zoals ondertussen meer dan 3 miljoen landgenoten doen. In dat geval hebt u tot 17 juli 2012 de tijd.

U kan dit op twee manieren doen :

met uw elektronische identiteitskaart, in dat geval heeft u een kaartlezer nodig voor uw eID;

als u geen kaartlezer heeft, kan u een ’token’ aanvragen, dit is een kaartje waarop uw persoonlijke toegangscodes staan om in het systeem te kunnen inloggen.

Als u een gemeenschappelijke aangifte indient (bv. met uw echtgenoot of echtgenote) moet u beide uw eigen eID of token hebben.

Let wel op, voorlopig zijn er enkele specifieke groepen die nog geen online aangifte kunnen indienen. Dit is het geval voor …

de aangifte van een in 2012 overleden belastingplichtige;

de belastingplichtige die in 2012 weduwnaar of weduwe is geworden;

de belastingplichtigen die opĀ  1 januari 2012 minder dan een jaar feitelijk gescheiden zijn en die elk afzonderlijk een aangifte willen indienen.

Via een mandataris

Tenslotte kan u ook een aangifte indienen via een erkend boekhouder of fiscalist. Dit geeft u tijd tot 31 oktober 2012.